czwartek, 21 czerwca 2012

przygotowanie masy solnej

Witam ponownie. Dzisiaj podaję przepis na serduszko składające się z trzech elementów.






Poniżej podaję składniki do zrobienia masy solnej:

-  szklanka mąki
-  szklanka soli
-  można dodać 1 łyżkę kleju do tapet ,ale nie koniecznie
-  woda, ok pół szklanki

Do miski wsypujemy mąkę, sól i ewntualnie klej do tapet. Mieszmy i stopniowo dodajemy wody. Masę trzeba dobrze wyrobić. Jest gotowa, kiedy nie przykleja się do rąk.




Gdy już masa jest gotowa, posypujemy deskę mąką

i wałkujemy, aż będzie miała grubość ok 3 milimetrów.

Do akcji od razu wkroczyło moje dziecko i wyjęło wszystkie foremki w kształcie serca:) Nam wystarcza trzy w różnych rozmiarach .



wycinamy..


i przekladamy na folię aluminiową, która do tego celu jest niezastąpiona.

Do dekorowania potrzebujemy tylko patyczka do szaszłyków oraz jakiegoś ładnego elementu np. biżuterii. Ja użyłam kwiatuszka z naszyjnika.

kształ kwiatuszka odciskam na najmniejszym serduszku


na średnim odciskam dookoła same listki

największe serduszko dekoruję robiąc patyczkiem do szaszłyków dwa rzędy kropeczek. Pierwszy rząd grubą końcówka, drugi cienka

Moje dziecko się nie poddaje i nadal i wykrawa kolejne serduszka :)

teraz kładę na parapecie i czekam do wieczora,aż górna warstwa zrobi się twarda. Następnie przekręcę serduszka na drugą stronę i będę czekać aż całkowicie stwardnieje.


cdn
Proces wysychania mozna przyspieszyć susząc wyroby z masy w piekarniku nastawionym na ok 75 stopni. Temperatura nie może byc zbyt wysoka. Im dłużej trwa wysychanie, tym trwalszy jest przedmiot.

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis na te śliczności. Na pewno skorzystam z niego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, przypominają mi się szkolne czasy, chętnie wrócę do takiej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń