wtorek, 28 października 2014

tort na chrzest, lukier plastyczny i mrożenie tortu








Na chrzest mojego synka postanowilam wyprobowac przepis na lukier plastyczny. Robi sie go bardzo przyjemnie. Lukier jest bardzo wdzieczny i mozna wyczarowac przerozne ozdoby.
Ze wzgledu na to,ze robilam go po raz pierwszy, nie i chcialam zostawiac wszystkiego na ostatnia chwile, zaryzykowalam zrobienie tortu tydzien wczesniej i zamrozenie go...
Ogolnie pomysl byl dobry jesli chodzi o wnetrze tortu (biszkopt przelozony masami budyniowymi o smaku waliliowym i czekoladowym). Po rozmrozeniu tort byl wewnatrz taki jak przed zamrozeniem. Nic nie poplynelo ani sie nie rozwarstwilo. Gorzej zniosla to warstwa lukrowa.
Mimo, ze rozmrazalam w lodowce, to na calej powiezchni wyszly kropelki wody. Na zdjeciu udalo mi sie je usunac :) ale w rzeczywistosci nie bylo to takie proste, wiec zostawilam rose.
Gdybym teraz miala powtorzyc ta akcje, to ze wzgledu na oszczednosc cennych godzin przed impreza, zamrozilabym tort, ale bez dekoracji. A te dodalabym po rozmrozeniu.
Ozdoby typu kokardki, czy buciki tez mozna przygotowac wczesniej.






Przepis na plastyczną masę lukrową:

do 70 ml goracej, ale nie wrzacej wody dosypac trzy lyzeczki zelatyny i dokladnie wymieszac. Nastepnie dodac 100 gram glukozy.
Na stolnice lub miski wsypac 500 gram cukru pudru i wlac na srodek mieszanke z zelatyny i glukozy. Mieszac stopniowo lyzka. Dosypywac cukru pudru w miare potrzeby. Maksymalnie powinno wejsc 800 gram (lacznie z tym wysypanym na poczatku)
ugniatac mase w dloniachc az stanie sie plastyczna i nie bedzie sie kleic do rak.

Masa zachowuje sie jak plastelina,czy modelina, czyli nabiera plastycznosci pod wplywem ciepla i ugniatania :)
I tak samo mozna z niej formowac dowolne ksztalty.

Walkowac najlepiej walkiem silikonowym, ale drewnianym tez mozna. w takim przypadku polecam orpuszyc go skrobia ziemniaczana.
Skrobia posypujemy rowniez blat na ktorym walkujemy mase.





4 komentarze:

  1. "... i można wyczarować przeróżne ozdoby" :))))) Tylko trzeba to umieć :) Twój tort Ewciu jest śliczny :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ewciu:) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za pozostawienie pamiątki w postaci kometarza:) czytam każdy z przyjemnością