sobota, 26 grudnia 2015

pierniczki Last Minute :)



Święta, świeta i po świętach. Jak zwykle dużo pospiechu,mnóstwo rzeczy do zrobienia i na pierniczki nie zostało wiele czasu. A te, które powstawały, znikały tak szybko, że tylko kilka zachowało się do dekorowania lukrem. :) A na wigilię w szkole synka musiało trafic kikla. z pomocą przyszdl przepis na szybkie pierniczki ze strony Moje Wypieki. Lubię przepisy, które polegają na wrzuceniu wszystkich składników do misy i zamieszaniu wszystkiego razem. Pierniczki rzeczywiście są od razu pyszne i mięciutkie. polecam.





Składniki na około 55 pierniczków:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego*
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Pierniczki z powyższego przepisu pozostają miękkie przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy, czytaj dalej...
Co zrobić, by pierniczki zmiękły?
Może się zdarzyć, że pierniczki z nieznanych nam przyczyn po kilku dniach stwardnieją... (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek lub kromką chleba. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.
* Miód o stałej konsystencji podgrzewamy w garnuszku.

LUKIER 
1 białko
1 do 1,5 szkl cukru pudru
białko miksuję na sztywną pianę, stopniowo dodaję przesiany przes sitko cukier puder. Dekoruję tylką okrągłą nr 1 lub nr 2